O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Szegyesdi szurdok

 

   - természeti körynezet - 

Leírása

A Bihar-hegység nyugati oldalán helyezkedik el Szegyesd-völgy. Az Erdélyi-szigethegység egyik legszebb helyszíne a több mint kétszáz barlangjával, és a völgyet lezáró csodálatos szépségű, helyenként mindössze egy méter széles Schmidl-kőközzel. Az első barlang a falu vízellátását szolgálja, a karsztvíz egy másik forrás vizével kiegészítve vezetéken jut el a házakba. A többi barlang nyitott, szabadon látogatható, emiatt sajnos cseppköveket már nem sokat láthatunk bennük, viszont rengeteg denevérnek adnak otthont.

A József főherceg-barlanghoz (Magura-barlang) a kék háromszög jelzést követve juthatunk el. A barlang védett Palczer János ezt írja róla útikönyvében: „A barlang hírnevét elsősorban igen értékes cseppkőképződményeinek köszönheti, amelyek igen szerencsés körülmények miatt máig fennmaradtak. A jobbra nyíló keleti járat különösen gazdagon díszített ága a barlangnak. A fő folyosója is kitágul, ahol monumentális képződményeket csodálhatunk meg, ilyenek az Oszlopok terme, az Óriások csarnoka, a Dóm és még sok más, híresebbnél híresebb látnivaló. A barlangot már 1884.ben részletesen leírták, s feltételezetten már sokkal régebben ismerték a helyiek is, akik hajdan sárkányokat véltek lakóinak és nem merészeltek bemenni.

Ha a barlangtól a kék jelzésen folytatjuk utunkat, a Bak-hát csúcsáig érünk, majd a piros sáv jelzésen a Rozsda-szakadék érintésével érünk be az országútra. Ha a barlangtól visszaereszkedünk a patakhoz, és azon felfelé haladunk, a Schmidl-kőközbe érünk. Ez a szűk szoros völgy legfelső szakasza, mely 350-400 méteren terül el. Az egyre szűkebbé váló szoros falai itt 30 méteresek; a fény csupán a felsőbb, moha fedte részeket világítja meg. A völgy végén, a sziklaszoros egészen összeszűkül, akár két kézzel meg tudjuk érinteni a két falát. A szorosnak hirtelen vége szakad, egy 7 m magas ugrató állja utunkat, amelyen túljutni megfelelő felszerelés nélkül lehetetlen: innen már csak profi sziklamászók juthatnak tovább.