O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Vértop; sípályák

 

    - turizmus és vendéglátás -

Leírása

1100 méter tengerszint feletti magassággal, télen egyike a legkeresettebb síparadicsomoknak. Az 1000 méter hosszú síterepet sok helyen Aranyos (román nevén: Arieseni), néhol pedig Vartop (magyar nevén: Vértop) néven is említik. Esténként kivilágított pályákon lehet síelni, aki pedig megunta a csúszást, motoros szánt is bérelhet. A pályák északi fekvésűek, karbantartottak, de hóágyúval nincsenek felszerelve. Nagyon közel helyezkedik el hozzá a modern, zengőkői pálya (Piatra Graitoare), azonban nem lehet átsíelni.

Hétvégéken és a karácsonyi ünnepek idején sokan látogatnak ide, január végén - február elején pedig hagyományosan megrendezik a Hóünnepet a Vértop-i sípályákon. Sí- és snowboard-versenyekkel, játékos vetélkedőkkel (célbadobás hógolyóval, jégkorong a havon és szlalomozás), valamint bemutatókkal tarkított ez a többnapos rendezvény, melyet a hegyimentők fáklyás lesiklása, és záróakkordként rendezett tűzijáték tesz még látványosabbá. Továbbá mindegyik napon népzenei és könnyűzenei koncerteken szórakozhat a közönség.

 

Tudtad-e?

  • Az első síléc korát, amelyet egy mocsárban találták Svédországban, 4500 évre becsülik; a jelentésű finn suksi szó pedig nagyjából 4500-5000 éves.
  • A korai időkben az ember még vadászó életmódot folytatott, azonban a nagy hóban, vagy a mocsaras területeken a fürge állatok előnyben voltak a lassan, nehézkesen mozgó vadásszal szemben. Rájöttek, hogy ha megnövelik a lábbelijük területét, akkor sokkal gyorsabban tudnak előrehaladni, ugyanis így kevésbé süllyednek be a hóba vagy a mocsárba. Később aztán ezt a fából készült hótalpat tovább fejlesztették: nádat kötöttek rá, a talpat teljesen befedték nyersbőrrel, és méretét is megnövelték, így már nem csak lépni, hanem csúszni is lehetett vele.