O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Vértop; Fekete sziklák – via ferrata

 

                  - természerti környezet  -

Leírása

A Fekete sziklák (Pietrele Negre) via ferrata útvonalán, fémhidakról és lépcsőkről tekinthetünk le mintegy 200 méteres mélységbe. A via ferrata (az olasz kifejezés magyar jelentése: vasalt út) olyan hegyi utat jelent, ahol fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és lépcsőfokok segítik az előrehaladást. Az útvonal kialakítása az olaszországi Dolomitok modelljét követi és egyedi élményt nyújt, főként a kezdők számára.

Jellemző ezekre a hegyi útvonalakra, hogy a kiépített részek nélkül csak képzett sziklamászók számára járhatók. A via ferratázás igényel némi gyakorlatot, (szédülésmentességet és lépésbiztonságot), megfelelő fizikumot és felszerelést. A via ferrata lényege a folyamatos biztosítás, amit az ösvény mentén végigfutó drótkötél ad, amire a megfelelő felszereléssel tudunk rácsatlakozni. Megmászása azonban kezdőknek nem javasolt és természetesen csak megfelelő ferrata kantárral és beülővel szabad nekiveselkedni igen látványos útnak.

 

Tudtad-e?

  • Via ferrata útvonalak találhatók Európa számos országában: a legtöbb Olaszországban és Ausztriában, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Szlovéniában és Spanyolországban. Néhány út fellelhető az Egyesült Államokban és Kanadában is.
  • 1843-ban Ausztriában hozták létre az első via ferratát. A cél az volt, hogy ezen haladva bárki elérhesse az addig csak hegymászóknak megközelíthető csúcsokat.

 

 

Nyári tevékenységek a Vértop üdülőtelepen (A Pro Turism Vartop-Apuseni Egyesület szórólapja) http://www.4seasons.ro/wp-content/uploads/2017/05/Magyar-nyelv%C5%B1-sz%C3%B3r%C3%B3lap.pdf