O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Vértop hágó - üdülőtelep

 

    - természeti környezet -

A Vertop hágó (1160 m), vízválasztó a Fekete Körös és az Aranyos vízgyűjtő medencék között. A DN75-ös nemzeti út halad át rajta. A nyereg igen ismert, főleg a téli sportok kedvelőinek körében. Sípályái, a környék számtalan látnivalója és az itt áthaladó jelzett útvonalak az év minden szakában vonzzák a turistákat.

A bihari Vertop (Aranyos)-hágó környéke túlzás nélkül Erdély legszebb tájainak egyike, és festői környezete, jó megközelíthetősége révén rohamosan fejlődő túra- és síközpont. A Bihar-hegység déli részén, mintegy 1160 m tengerszint feletti magasságban, az erdélyi Bihar megye és Fehér megye határán fekvő hágó az Aranyos és Fekete-Körös folyók vízválasztója. Két különálló sípálya is működik itt egymástól alig pár száz méter távolságban.

Alig egy órányi könnyed túrával érhető el a Rozsda-szakadék, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a pádisi karsztvidék egy részére illetve a Bihari-nagy havas vonulatára. A szakadék közelében emelkedik a „Fekete Kövek” markáns sziklaalakzata. De nincs messze ide a híres Aranyosfői- (szkerisorai) ill. a Vertopi jégbarlang, a Vércsorog - a Bihar - illetve a patrahaitesti (Bucinis) - vízesés, a Bihar-kapu barlang vagy az Ördöngös völgy sem. A Nagy-Bihar gerincének Biharmező (Poina) település felé húzódó völgyeiben vízesések egész sora, köztük a hatalmas Szentháromság-vízesés nyújt lenyűgöző látványt. A környéket behálózzák a jelzett, a Bihar-hegység közeli és távolabbi tájaira elkísérő turistaútvonalak. A közeli Mócföld is tartogat érdekes látnivalókat, kissé távolabb utazva pedig az Erdélyi Érchegység (Detunáta, Verespatak), a Gyalui havasok (Bélavár) illetve a mesés szépségű Torockó és környékének (Székelykő, Szentgyörgyi vár, Kőközi-szoros, Tordai hasadék) kincseit fedezhetjük fel. 

A turisták többnyire a Vertop - hágótól közelítik meg a Bihar és egyben az Erdélyi-szigethegység legmagasabb csúcsát, az 1849 méteres a Nagy-Bihart (Cucurbata Mare), amelyet könnyű felismerni, hiszen a csúcs közelében egy tv-relé és nagyobb építmény áll

 

Tóth Krisztián: Irány a Vertop-hágó: túra a felhők között és napsütésbena  Bihari-havasokban

http://www.vizmu.net/index.php?option=com_content&view=article&id=723:i…