O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Kaszoja Turisztikai központ

 

                                  - egészség és életmód -

Története

A turisztikai komplexum a Zaránd-hegység medencéjében, az Aranyág (Arăneag) patak mentén, varázslatos, lombhullató erdei környezetben található, kb. 230 m tengerszint feletti magasságban. A környéken a 19. századig arany-és rézbánya működött. Az oxigéndús levegő és a táj szépsége pihentető és frissítő környezetet biztosít az idelátogatók számára.

Az üdülőfalu számos villából és nyaralóházból áll, továbbá sportolási lehetőségeket is nyújt: lehet például focizni, asztaliteniszezni, tollaslabdázni, kézilabdázni. A tábortól 200 m távolságra szabadtéri szoborkiállítás látható.

A Környezetvédelmi Oktatási és Információs Központ, azaz a "Zöld Ház" a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében jött létre 2007 és 2013 között, Makó város önkormányzatával együttműködésben. Az ökológiai oktatás és a környezetvédelem jegyében tanfolyamok, előadások, konferenciák és kiállítások egyaránt zajlanak itt.

A konferenciateremmel, szálláslehetőségekkel és műhelyekkel felszerelt "Zöld Ház" célja a hagyományos kézművesség, életmód és a népművészet népszerűsítése a két partner megye, Arad és Békés fiatal generációja számára. Az Ökomúzeum keretén belül hagyományos mesterségek műhelyeit (fazekasság, szövés, ácsmunka, kovácsolás stb.) rendezték be, melyekben a szakmák eszközeit és alapanyagait láthatjuk.