O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Menyháza Paradeyser-villa és Czárán Gyula, Narcisa-, Mayer-, Csiky-, Andrényi-villák

 

                               - épített örökség -

 

Menyházán az 1895 és 1918 közötti időszak volt a fürdőélet virágkora;a fürdőtelepen sorra épültek a villák, melyek tulajdonosai a környékbeli tehetős családok, hírességek voltak.

Történetük

Monyásza település gyógyforrásait már 1597-ben említik, de igazán híressé 1895 után vált, mikor Wenckheim Frigyes fényűző, modern fürdőhelyet építtetett ki itt. A fürdőépítést a tehetős aradi családok és az Arad-Csanádi Egyesült Vasút villaépítési hulláma követte. Ekkor épült a fürdőtelep központjában a Paradeyser-, később Czárán-villa, az Andrényi-telep szecessziós villái, a Mayer-,  a Csiky-villa és a Központi Szálló. 1896-ban a gyönyörű, új fürdőtelepet Menyháza néven vették nyilvántartásba, majd 1907-ben a falut is átkeresztelték. Leghíresebb vendége Czárán Gyula volt, akit „a magyar turizmus atyja” néven is emlegetnek, Paradeyser Lajos borossebesi főszolgabíró villáját bérelte. Emléktáblája ma is a villa homlokzatán látható. Czárán egész vagyonát az Erdélyi Szigethegység feltárására fordította. 1906-ban itt is halt meg, a helyi temetőben van eltemetve.

A Narcisa-villa az Arad-Csanádi Egyesült Vasút (ACSEV) dolgozóinak pihenő helyeként épült egy középkori villa stílusában. Jelenleg panzióként üzemel.

A Mayer-féle gépgyár üzemeiből kerültek ki többek között a Borossebes–Menyháza keskeny nyomtávú vasút szerelvényei; a tulajdonos Mayer család tagjai fenyőfák övezte, kétszintes, impozáns villájukban pihenhettek.

A Csiky-villát feltehetően a Bihar vármegyei Vaskoh településen egykor kereskedő, Csiky Antal építtette.

Kétszintes villa az Andrényi-családé, bájos toronnyal, szecessziós homlokzattal. A báró Andrényi család, aradi nagykereskedő család volt; a báróságot csak a Monarchia utolsó éveiben kapták. Óriási összegeket fordítottak jótékonyságra, ezért és szerény életvitelükért nagy népszerűségnek örvendtek egykor Aradon.

Az első világháború után a fürdőhely veszített egykori pompájából. Az 1960-as évektől kezdődően felszámolták a vasútvonalat, a parkokat betonnal borították, a régi, leromlott épületek egy részét lebontották. A ‘70-es évektől új szállodák, modern nyaralók épültek, a Monarchia egykori eleganciáját a megmaradt villák őrzik.

 

-Hajnal Albert: Menyháza és vidéke. Arad, 1903

- https://hirmagazin.sulinet.hu/hu/civilizacio/menyhaza-egy-elfeledett-furdo

- Magyarország iparosainak és kereskedőinek czím- és lakjegyzéke. Budapest, 1892. online: https://library.hungaricana.hu/hu/view/FszekCimNevTarak_25_023/?pg=2495&layout=s