O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Menyháza; Fürdő forrásbarlang, Jókai-víznyelőbarlang, Denevér barlang

- természeti környezet -

 

Történetük, leírásuk

Monyásza – akkor még ezt a nevet viselte a település – gyógyforrásait már 1597-ben említik. A 290 m tengerszint feletti magasságban található Fürdő forrásbarlang bikarbonátos, kalcium-, magnézium- és nátriumtartalmú vizét mozgásszervi, idegrendszeri, emésztőszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésére használják. A település felső részét alkotó fürdőtelep a 19. század végén épült; szállodák, strandfürdők, villák, panziók és csónakázótó alkotta a népszerű fürdőhelyet, melynek néhány épülete ma is látható.

Menyházától 30 km-es út vezet Vaskohmező (Cimp) településre; innen kis kitérőt tehetünk egy szűk, 4-5 km hosszú, teljesen lapos aljú szárazvölgyhöz. A völgy szárazságát a Jókai-víznyelőbarlang okozza. A víznyelő (más néven: ravaszlyuk, bujtató, zsomboly) olyan karsztos nyílás, amelyen át a felszínen időszakosan vagy állandóan folyó víz a kőzet belsejébe kerül. Alatta gyakran üreg vagy barlang van. A Jókai-víznyelőbarlang mélysége 30 m, bejárata 6-7 m széles. Rögtön az elején meredek aknával indul, ezért nem látogatható.

A Denevér-barlanghoz kék sávval megjelölt turistaútvonalon jutunk el, Menyházától másfél óra járással. A fekete mészkőben képződött barlang mennyezetéről sokféle cseppkő nyúlik le, és különböző méretű sztalagmitokkal (állócseppkő) is találkozhatunk. A Denevér-barlangból eredő forrás keresztülfolyik Menyháza fürdőtelepén.