O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Gálospetri Tájház

 

                     - épített örökség - 

A Gálospetrin található tájház Dr. Kéri Gáspár székelyhídi fogorvos családi hagyatéka. Az 1870-ben épült lakóház és porta az Érmellék népi építészetének jellegzetességeit mutatja be. Az enteriőr XIX. század végi ‒ XX. század eleji magyar, katolikus vallású, középparaszt család életmódját tárja elénk.

Ismertető

Az érmelléki Bihar megyében, Gálospetri község központjában található tájház 2002-től látogatható. A lakóház vertfalú, építéskor a szalmával kevert nedves földet rétegenként, deszka zsaluk között keményre döngölik. Ez a technika a modern építészetben is alkalmazott zsaluzás elődjének is tekinthető.A tájház oldaltornácos, deszkafödémes, náddal fedett. Az épület homlokzatának oromdeszkája napsugaras motívummal díszített.

A ház álló gazdasági épületek: a háromosztatú istálló, a széna tárolására szolgáló szín, a disznóól a szomszédos Szalacsról lettek Gálospetrire telepítve. A tájház udvarán árnyékszék és gémeskút is helyet kapott.

A pajtában az érmelléki szőlészet és borkészítés eszközei láthatók, melyek révén a munkafolyamatokról is betekintést kaphatunk.

A nagyház historizáló (ónémet) bútorzatú, a pitarban csikóspór (fémlemezből készült  tűzhely, sparhelt) kapott helyett. A tájházban olyan, ma már alig ismert berendezési tárgyakat láthatunk és ismerhetünk meg, mint például az atuzsér (etazsér, tálalószekrény), a búbos kemence, flóderes (faerezet festésű) ágy, falitéka, pipatórium (pipatartó állvány). A falon elhelyezett szenteltvíztartó és szentképek a ház egykori lakóinak vallásásosságára utal.

A kamara (kamra) később lett a háromosztatú ház része. A tornác végéről nyílik, itt kapott helyet a szemes gabona tárolására használt hombár, a lisztesláda, az egykor szekrény helyett használt ácsolt láda, a stelázsi (befőttek, élelmiszerek és konyhai eszközök tárolására szolgáló állópolc) és a „tejes” (sarki kredenc), mely a tej és tejtermékek tárolására szolgál. A kamrában láthatók még a kenyérsütés eszközei, a mosóteknő és egy vakablak, amelyben szilkék sorakoznak a méznek, a lekvárnak, a zsírnak.

Az érmelléki tájház megnyitása óta folyamatosan gyarapszik épületekkel, tárgyakkal és történetekkel.