O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Szalacsi tájház

 

                                              - Épített környezet - 

 

Egykori zsellérházból alakította ki a 2011 óta látogatható tájházat Dr. Kéri Gáspár székelyhídi fogorvos.

Története

Az Érmellékre egykor jellemző teraszos építkezési mód egyik utolsó emléke ez a 19. század közepén épített szalacsi zsellérház. A meredek völgy két oldalát teraszosították, és az így létrehozott három szintre házakat és pincéket építettek. A 20. század elején a ház Dombi Ferenc béres  tulajdonába került. Ferenc családja egy fedél alatt lakott az öregekkel, lekerítve a kamarából egy részt, ajtót és ablakot vágva az udvar felől. Az épület az 1970-es években a mezőőr, Szabó Zsigmond és családja tulajdonába került. Leányuktól vásárolta meg az elhagyatott házat Kéri Gáspár. 

Leírása

A kert és a ház a középső teraszon kialakított pincesor tetején található. A terepviszonyok miatt az épület két fala félig a földben van. A ház kétosztatú: hálószobából és kamrából áll. A főbejárat makkos záras tölgyfa ajtaján a kamarába jutunk, mely székkészítő műhelyként is szolgált. Ebben van a nyitott kéményű padkás kemence. A hálószoba szintén rendelkezik főzésre is alkalmas plattos tűzhellyel. Berendezése: festett ágy 1873-ból, ácsolt asztal, falitéka, hárságy, gyékénykanapé és különböző funkciójú gyékényszékek. A berakott tűzhellyel egybeépítve van a dikó, mindkettő és a szabad kémény is azonos elv alapján készült: a rekettyével befonott tölgyfavázat betapasztották. Az épület négy oldala közül kettőt napraforgó-kóróból készült, akácfa lécvázra rögzített tornác övez. A ház tetejét tölgyfa szerkezetű, elől- hátul kontyolt nádfedél képezi.

Az udvaron ma is használatban lévő gémeskút, a kert végében pedig tölgyfavázas, tapasztott falú illemhely található. Az udvart sövénykerítés, a kertet garád (tüskés sövényből, gallyakból, szalmából, trágyából, gazból rakott kerítés) övezi. A tájházhoz tartozik az utca másik oldalán található tölgyfa homlokzatú, 1880-ban készült borospince.