O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Hegyközszentimre; ásványvízforrás

 

 

                                   – természeti környezet – 

Története

Hegyközszentimre Nagyváradtól 30 km-re található, Szalárd községhez önkormányzatához tartozik. A festői környezetben elterülő település 18. században épült református templomával, várrommal, halastóval várja az idelátogatókat.

A település és környéke ősidők óta lakott hely volt. Határában gyakran találtak kő- és bronzkori leleteket. A faluban lévő Kis- és Nagybocskay dűlők nevéről fennmaradt az a hagyomány, hogy ott Bocskay fejedelem hadai táboroztak.

Hegyközszentimre központjában mintegy nyolc évtizede látja el egy artézi kút 140 méter mélységből feltörő, erősen szénsavas, ásványi sókban gazdag vízzel a helyieket és látogatókat, sőt, egy időben a falu Szalárd felőli kijáratánál is volt egy kút. Ennek fényében nem volt teljesen váratlan, ami 2018-ban történt: a vízhálózat egy kútjának fúrása közben artézi forrás tört elő.

 

Tudtad-e?

  • Az ásványvíz a föld mélyéről feltörő ivóvíz, amelyben az oldott anyagok mennyisége meghaladja az 500 mg/litert; ezek sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki.
  • Az ásványvíz az ivóvízzel azonos beszerzési helyről, védett artézi kútból vagy forrásból származik. A vizek döntő többségét a palackozás előtt dúsítják szénsavval.
  • A világon több mint 3000 ásványvíz márka van forgalomban.