O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Ópusztaszer; Jurtaszállás

 

  - turizmus, vendéglátás -

Története

A jurta szó az ótörök jurt szóból származik, amely lakóhelyet, tartózkodási helyet jelent.

A jurta jellemzően a közép-ázsiai és kelet-szibériai nomád török és mongol népek favázra épített kerek nemezsátra. A honfoglalás kori magyaroknak is hajléka volt. A nagyállattartó közösségekhez köthető életforma során alakult ki ez a rácsos falú, kupolás tetejű, nemezzel borított, sátorszerű építmény. A jurta jelentősége abban állt, hogy szétszerelve könnyen tovább lehetett vele vándorolni, ami az évszakok változása által meghatározott sztyeppei életmód (téli–nyári szállás), a költözködés szempontjából rendkívüli fontossággal bírt.

A jurta kör alakban felállított rácsos fala, a kerege – amely állati inakkal összefogott falécrács táblákból állt – tartotta a lécekkel középre igazított kör alakú, úgynevezett tündököt, amit építéskor az istenfának nevezett, villás alakú rúd tartott. A kerege köré szorosra feszített kötél biztosította, hogy a jurta az istenfa kivétele után nem rogyott össze. A bejáratot rendszerint nemezből készült szőnyegajtó takarta. A vándorló nomádok hite szerint a jurta küszöbére tilos volt lépni, mert a küszöb alatt alvó házi istenek (szellemek) felébredtek, és bajt hoztak a családra. A jurta közepén pedig a szabad tűzhely került elhelyezésre, amelyen és amellett a megfőzött ételeket, illetve az éppen használt edényeket helyezték el. A szabad tűzhely égésterméke a jurta tetején elhelyezett tündökön keresztül távozott a szabadba. A tündököt a tűzhely használatán kívüli időszakokban nemezzel letakarhatták. Az épület hőtartó képességét a kergére felkötött nemezlapokkal fokozhatták, ha több réteget erősítettek egymásra. Meleg időszakokban a nemezburkolatot feltekerték, felhajthatták, vagy vízszintes irányban árnyékolóként botokkal kitámaszthatták a szellőzés segítése érdekében. A padlózatot, a földet rendszerint szőnyegekkel, nemezlapokkal burkolták. Ennek minősége, díszítettsége és mennyisége a gazda módosságát is mutatta.

A kazah jurta annyiban tér el az előbbi mongol jurtától, hogy nincsenek istenfák, más a tündök szerkezete és a tetőlécek végei hajlítottak.

Leírása

Az ópusztaszeri jurtaszálláson 7 db 5 férőhelyes, és 1 két férőhelyes jurta várja a látogatókat, melyekhez 6 db öltözőkabinos, hideg-meleg vizes zuhanyzó (a jurták közelében) tartozik, továbbá 50 férőhelyes közösségi jurta, tűzrakó hellyel kínál kikapcsolódási lehetőséget. A jurtákban mécses világít és szőnyegek, heverők, takarók szolgálják a vendégek kényelmét.

 

Tudtad-e?

  • A nemez ősi eredetű textil, amit hagyományosan birkagyapjúból gyúrnak vizes közegben.
  • A nemez készítésének alapja a gyapjú hajlama a nemezelődésre avagy filcesedésre. Ezt a tulajdonságot használják fel a gyapjú vagy szőr speciális textillé alakításához.
  • A nemeznek fontos szerepe van a ruházkodásban; kalap, sapka, kesztyű is készül belőle. Emellett az iparban, a mezőgazdaságban és gyógyászatban is felhasználják. Sokrétű alkalmazásában szerepet játszik vízálló, kiváló hőálló és hőszigetelő tulajdonsága.