O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Sándorfalva; csőrege

     

     - turizmus és vendéglátás -

Leírása

A csőrege, csőröge vagy forgácsfánk széles körben elterjedt csemegénk. A finom, tojásos gyúrt tésztából készült csőrege farsangkor gyakran a kelt fánk kísérője, a palócoknál gyermekágyasnak vitt ajándék is. A csőröge szót, a korábbi török származtatást elvetve, nyelvészeink ma belső fejlődésűnek tartják. Napjainkban a „hagyományőrző rendezvényeink legkedveltebb finomsága”-ként szerepel a sándorfalvi Települési Értéktárban. Fontosnak tartják „e népi eledel receptjének, sütési módszerének fennmaradását, tovább adását a következő nemzedéknek”.

Mi is elkészíthetjük a csőregét a sándorfalvi Jutka néni receptje alapján:

   Hozzávalók:

1 db egész tojás 1 evőkanál 10%-os ecet vagy 2 evőkanál eredeti rum 2,5 kanál púpozott sima liszt.

   Elkészítése:

A hozzávalókat jól eldolgozzuk, lágy tésztát kapunk. Vékonyra nyújtjuk, majd derelyevágóval rombusz alakokat vágunk, melyet még középen is bevágunk két egymás melletti vonallal. Bő olajban kisütjük, vaníliás cukros porcukorban megforgatva tálaljuk.

 

Tudtad-e?

  • A farsang a Húsvétot megelőző, negyvennapos Nagyböjt előtti vidám, mulatságokkal sűrű időszak, melynek hagyományosan kedvelt étele a fánk. A hiedelem szerint minél többet eszünk belőle farsangkor, annál több lesz a termés.
  • Többféle fánk készülhet: lehet kelt tésztás (lekváros) vagy keletlen, mint a csőrege.