O-IKT (Sport-Egészség-Turizmus-Ifjúság)
2018.12.01-2020.12.31.

ROHU-161

Seprűkötés

 

                               - agrár- és élelmiszergazdaság -

A seprűkötés hagyománya a sándorfalvi Települési Értéktár része. A seprűkötés egykor háziipari tevékenységnek számított, amit mellékfoglalkozásként űztek. A seprűkészítés nem volt önálló szakma, tehát mestervizsgát sem igényelt, azonban iparengedélyhez kötötték. Sándorfalva gazdaságának egyik meghatározó ágazata.

A seprű, söprű kezdetleges alapanyaga a nyárfavessző, nád, kökényvessző, seprűfű, majd később a cirok. A cirokseprű készítése a kalász áztatásával, kénes fehérítésével veszi kezdetét. Ezt követően söprűkötő-gépen dróttal a nyélre kötözik és színes madzaggal körülhurkolják, varrják a szálakat, majd a végét egyenesre vágják. A háziipari söprűkötésnek a söprűgyárakban tanult módszerek adták az alapját. A gyári munkafolyamatokat a találékony munkások fejlesztették tovább, így jött létre a ma is ismert, tartósabb söprűforma, a fordított vállú söprű.

Sándorfalván a seprűkészítő üzem működése Barakonyi István seprűkészítő mester nevéhez köthető, aki az 1930-as években 40 főt foglalkoztató műhelyt hozott létre. A jelenlegi telephelyen, az ERFO nevű üzemben háztartási és ipari célra használatos cirokseprűket is gyártanak. A kétvarrásostól a nyolcvarrásosig, közel negyven féle variációban belföldi és külföldi piacra egyaránt készítenek seprűt. A gyártás során emellett egyedi igények kielégítésére is lehetőség nyílik. Az üzem hatvan csökkent munkaképességű dolgozót foglalkoztat.

 

 

Tudod-e?

  • A hétköznapi használatból adódó, praktikus funkciói mellett a seprűhöz gazdag hiedelemvilág kapcsolódik. Ebből a megközelítésből a seprű rontást elhárító, mágikus tárgy
  • A seprű eredetileg nyírfavesszőből készült, így a nyírfának tulajdonított rontáselhárító hatást megörökölte
  • A seprűt a ház, főleg az istálló ajtajába támasztották, hogy a „rossz” vagy a boszorkány be ne mehessen
  • A hiedelemmondák szerint a boszorkány seprűn lovagol, a seprűje átadásával, megszerzésével tudása is birtokba vehető

Története

 

https://sandorfalva.hu/wp-content/uploads/2016/10/Sepr%C5%B1k%C3%B6t%C3%A9s.pdf

https://www.erfo.hu/hu/tevekenysegek/sepru/sepru-bemutatkozas

http://mek.niif.hu/02100/02115/html/4-1310.html

http://mek.niif.hu/02100/02115/html/4-1192.html

1937 Szendrey Zsigmond: A varázslatok eszközei. Ethnographia XLVIII. 386-405.

1963 Szabó Ferenc: Adatok a söprűcirok néprajzához Orosháza környékéről. Néprajzi Dolgozatok 10. Szeged